miercuri, 27 aprilie 2011

Energia cuantica


Daca pana acum vedeam numai in filme teleportari si cu siguranta ca nu credeam ca va fi vreodata posibil ca sa fie si in realitate asa ceva, se pare ca tehnologia a avansat extrem de mult si acum este posibil sa se faca teleportare de informatie cuantica. Asta datorita unei echipe de cercetatori care a realizat acest lucru.

Oamenii de stiinta au anuntat ca au reusit sa teleporteze biti de lumina dintr-un loc in altul.

Expertii au spus ca este prima teleportare sau transfer de informatie cuantica dintr-un loc in altul. Ei spun chiar ca se va ajunge ca acest transfer sa aiba loc la o viteza si mai mare implicand si alt volum de informatii.

Pentru a teleporta lumina, echipa de cercetatori condusa de Noriyuki Lee de la Universitatrea din Tokyo a trebuit sa o distruga intr-o parte si sa o recreeze in alta.

Experimentul se bazeaza pe desfacerea particulelor, ceea ce inseamna ca doua particule pot fi conectate intr-un asa fel incat si atunci cand sunt separate de distante lungi, pot ramane totusi conectate. Practic, se pot influenta reciproc.

Echipa a reusit sa conecteze unda de lumina la o pereche de particule desfacute. Apoi au distrus lumina si o particula. Insa particula care a ramas inca continea informatii nealterate despre unda de lumina si asa a fost posibila reconstruirea luminii. Descoperirea este un pas important pentru industria computerelor cuantice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu